1920 MODASI
1920 modasını, 1918’de I. Dünya Savaşı’nın bitimi ile birlikte yeni bir sosyal yapılanma dönemi olarak tanımlayabiliriz. Bu dönemde ilk moda fuar ve stantlar oluşmuş, ilk butikler ve mini defileler gerçekleştirilmiştir.
Birçok moda tarihçisine göre kadın modası 1920’lerde modern olmuştur: Büyük boy Oxford çantalar, dolgun kürk mantolar, kloş şapkalar gibi unsurlar modaya yansımıştır.
Bu dönemde erkeksi çizgiler taşıyan “ala garson” adlı verilen tarz benimsenmiştir. Bu tarz ile birlikte saçlar kısalmış, göğüs ve sırt bölgeleri kapanmış, kol ve bacaklar açıkta bırakılmıştır.
Coco Chanel, 1923 yılında yaygınlaşan kısa saç modasının öncüsü olmuştur. Aynı zamanda diz altı etek boyu moda olmuş, günümüze kadar da “Chanel boy” olarak gelmiştir.
Gece kıyafetlerinde saten, kadife gibi kumaşlar ile birlikte altın ve gümüş işlemeler, püsküller, fiyonklar, drapeler, kürk bordürler kullanılmış; sırt dekolteleri ve file çoraplar çokça tercih edilmiştir.
Sivri uçlu, üzeri bantlı zarif ayakkabı modelleri bu dönemde moda olmuştur.
Döneme damgasını vuran moda akımı çarliston olmuştur. Savaşa tepki olarak ortaya çıkan eğlence sektörü, caz ve çarliston dansını modaya yansıtmıştır. Korsesiz, püsküllü ve boncuklu giyilen elbiseler bu dönemde moda olmuştur.
1920’lerin flapper girls – dağınık saçlı genç kızları; kısa saçları, rahat kıyafetleri kısa etekleri, makyajları ve kayıtsız tavırları ile bir döneme damgasını vurmuştur.
Aksesuarlarda tüylü yelpazeler, inci gerdanlıklar, bilezikler kullanılmıştır.
Erkek giyiminde siyah ceketler ve gri yelekler ile birlikte çizgili pantolonlar ön plana olmuştur. Bu takıma, onu en çok kullanan Alman Stresemann’ın ismi verilmiştir.
Medya bu dönemde yükselişe geçmiş, Hollywood filmleri etki yaratarak siyah beyaz filmlerde giyilen kostümler modayı büyük ölçüde etkilemiştir.
1922 yılında Eski Mısır kralı Tutankamon’un mezarının bulunması ile birlikte modada Mısır motifleri ve renkleri popüler hale gelmiştir. Kadınlar ciltlerine kırmızımsı renk verebilmek için tentürdiyot banyolarında yıkanmışlar, Mısır sanatındaki koyu gözler eyeliner için ilham oluşturmuştur.
Film yıldızı modası ile makyajda pürüzsüz doğal bir cilt ile birlikte zarif dudak şekli ön plana çıkmıştır. Kadınlar pudra ile birlikte ruj, maskara ve kaş kalemi de kullanmışlardır. Daha ince ve kavisli kaşlar da yoğun kullanılmıştır.
Yüz pudrası renklerinde en yaygın olanı krem, pembe, koyu pembe ve kumlu turuncu olmuştur.
1923 yılında Kurlash tarafından kirpik kıvırıcı icat edilmiştir.
Yine bu dönemde Kübizm, Bauhaus ve Art Deco gibi sanat akımlarının etkisi ile giysi ve ayakkabı tasarımlarında gelişmeler yaşanmıştır.
Minimalist ve geometrik stilde elbiseler dikdörtgen biçimli formlarla tasarlanmıştır. 1922’de Sonia Delaunay atölyesinde geometrik desenler, renkli elbiseler ve kumaşlar tasarlamıştır.
BİZ SİZİ ARAYALIMLÜTFEN FORMU DOLDURUNUZ